Voor deze cracker gebruik ik alleen restjes die ik in mijn koelkast gevonden heb. Een stuk morbier kaas die bijna afgelopen was. Wat desem die ververst moest worden. Wat boter, bloem en zout… meer is er feitelijk niet nodig voor deze smaakbommetjes!
Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!
Voor deze cracker gebruik ik alleen restjes die ik in mijn koelkast gevonden heb. Een stuk morbier kaas die bijna afgelopen was. Wat desem die ververst moest worden. Wat boter, bloem en zout… meer is er feitelijk niet nodig voor deze smaakbommetjes!
Het Portugese woord voor brood, “pão”, is ook de wortel van het Japanse woord voor brood, “pan”. Dit recept voor melkbrood, “shokupan”, gebruikt een kookstuk (Japaans: “Tangzhong”) om extra vocht toe te voegen tot de deeg, waardoor hij langer bewaard en nog luchtiger wordt.
Vorige keer heb ik over desems geblogd, en hoezo ik zo graag ermee werk. Toevallig had dan ook Lutz Geißler deze week op zijn blog een recept geposted over een tarwebrood met drie (!) soorten desem. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan, en heb het maar minimaal aangepast.
Voor mij de hoofdreden om desem te gebruiken is smaak. Desem produceert veel complexere smaken dan gist. Het kan ook niet anders. Bij een desem krioelen er duizenden wilde bacterie-types uit uw huis in uw desem. Elk van deze bacteriën geeft een eigen smaakje aan uw brood.
Een échte pita gyros in Griekenland is een simpel pleziertje: Een pitabrood, erop een laagje tzatziki, wat zongerijpte tomaten, uien, misschien een paar frieten en dan het stukje vlees. Snel ingewikkeld in een stukje aluminiumfolie en uit het vuistje gegeten. Zo goed als altijd met wat smossen, maar dat maakt het gewoon zo plezant.
Op 5 juni heb ik terug met meester-bakker Marc van Eeckhout en stoker Lieven een cursus broodbakken gegeven. Ik ben blij om terug in het Grom te kunnen staan na de winter en de drukke periode in het begin van het jaar.
Mijn lievelingspistolets zijn speltbroodjes, maar mijn vrouw vind die iets te zwaar. Zij is Vlaams en hier hoeven pistolets gewoon luchtig, krokant en neutraal zijn van smaak te zijn.
Voor haar heb ik dan dit recept hier ontwikkeld, en, als ik haar geloven maak, dan is dat eindelijk een pistolet wat zijn naam ook verdient. Allez dan: Aan de slag!
Ik heb er deze week pistolets met khorasantarwe en roggemeel gemaakt. Zij hebben een rijke smaak en een zij super-gezonnd en goed verteerbaar door de lange rijpingstijd.
De laatste stap net voor het bakken van brood is het insnijden van het deeg. In deze blogpost geef ik tips erover hoe je uw brood met een mooi decor voorzien kan
Woudkorenbrood of waldkornbrood is een van mijn lievelingsbroden. Ik eet graag broden die een eigen smaak en karakter hebben. Waldkornbrood met zijn moutsmaak en mengeling van tarwe, haver en rogge is zo een brood. Ik koop het geregeld bij de bakker koop.
Bij mijn laatste bestelling van bloem bij de Zuidmolen heb ik ontdekt dat de Zuidmolen ook een mix voor woudkorenbrood in biokwaliteit verkoopt.
Ik ga mijn gasten dit jaar deze focaccia met desem aanbieden. Zij is heerlijk luchtig en bovendien knapperig als een pizzabodem, en met de smaakmakers tomaten / rozemarijn / zeezout en ideale begeleider voor elke maaltijd.
Ik heb ervoor gekozen om een biologische bloem te kopen van Mühle Kottmann. En omdat ik mij een beetje aan de bloem wou wennen heb ik meteen 25 kilo gekocht.
Blijkbaar was dat net op tijd, want ondertussen leveren zij deze bloem zelf niet meer door de enorme drukte en de schaarste op de graanmarkt.
Het brood dat ik ermee gebakken heb was zalig van smaak. Licht krokant, met een sappige kruim en een een aangenaam subtiele smaak van desembrood.
Het Elisenbrood is een fantastisch simpel, authentiek desembrood zonder veel poespas en gedoe. Gewoon een rijke broodsmaak en een krokant korstje.
Ik heb twee dochters, Johanna en Elise. Elk heeft haar eigen character, en ik heb het idee om voor elk van hun een eigen, persoonlijk brood te creëren dat ik ooit in mijn bakkerij verkopen kan. Voor Elise, die ruig, sterk en vol power is, heb ik al helemaal op het begin van mijn blog het Elisenbrood gemaakt.
Een heerlijk snel en lekker Zweeds brood dat bovendien nog poepsimpel is om te maken.
Ik kan op zondagochtend enorm genieten van een lekker croissant met een kopje sterke koffie en de weekendkrant. Tijdens van mijn bakkersopleiding heb ik bij Johannes Weyens geleerd om zelf bladerdeeg te maken. Toen hebben wij een honing-zout-deeg gemaakt. Dit hier is mijn eerste poging om het recept met zuurdesem te maken.
In Duitsland kan je zij in elke bakkerij kopen, hier zijn zij maar moeilijk te vinden: Brezeln. Ik vind dit een super lekker gebak, omdat de contrast tussen smeltend zachte tarwedeeg, een krokant korstje en de parels van grof zout gewoon een optimale prikkeling van alle zintuigen is. Als je dan nog gekarnde boter op de warme Brezeln smelten laat, dan is geluk helemaal complet.
Beste broodliefhebbers, 2020 was het jaar van Corona, 2021 was het jaar van geduld en wachten op verademing, en 2022 gaat het jaar worden waarin het openbare leven terug voorzichtig op gang trekt.
Van een vriend heb ik recent een zakje psyllium cadau gekregen. Psyllium is de schil van een indische plant, die niet alleen goed is voor de darmen en de spijsvertering, maar ook ongeloofelijk veel water opslagen kan
Speltbroodjes zijn gewoonweg top. Krokant zoals baguette, maar met een fijne hazelnootsmaak passen zij uitstekend bij Nutella, soepen of kaasschotels.