120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Masterclass desembrood

Masterclass desembrood

Op 5 juni heb ik terug met bakker-meester Marc van Eeckhout en stoker Lieven een cursus broodbakken gegeven. Ik ben blij om terug in het Grom te kunnen staan na de winter en de drukke periode in het begin van het jaar.

Het groentenmuzeum is een pareltje onder de Vlaamse muzea. Een oude hoeve in het tuindersdorp Sint-Katelijne-Waver, met mooie moestuinen, exposities van historisch landbouwgereedschap en natuurlijk het klein bakhuis in dat wij elke eerste zondag van de maand brood bakken.

Deze keer mochten wij een groep van 6 leerlingen verwelkomen. Zoals elke keer verwelkomden wij zij met zelfgebakken brood voor het ontbijt, verse koffie en honing van de eigen bijen van bakker Marc.

Terwijl ik de voorbereiding van de degen van de cursisten voor mijn rekening naam maakten bakker Marc en zijn vrouw de broodsommelier Lutgart kennis met de cursisten. In het verleden hadden wij eerst allemaal samen ontbijt gegeten, maar daardoor moesten wij ons dan onnodig spoeden om de degen op tijd klaar te krijgen. Deze keer verliep het vlotter.

Terwijl wij de cursisten op de vingers keken hoe zij hun broden beter konden kneden begon Lieven, onze nieuwe stoker de oven op temperatuur te brengen. De oude stoker Hugo was met over 80 jaren vorig jaar op zijn welverdiende pensioen gegaan en had de taak aan Lieven toevertrouwd.

Lieven lukte het om de oven perfect op een temperatuur van 370°C te stoken terwijl onze broden alle tijd kregen om smaak en verteerbaarheid te ontwikkelen. In de tussentijd gaven Marc en ik uitleg over weetjes en tips om brood te bakken.

Rond de middag hadden wij goed honger gekregen van het brood bakken en wij bakten rap een pizza uit brooddeeg in de oven voordat de broden in de oven geschoten werden.

Na een kleine 45 minuten bakken kwamen de broden uit de oven, en het was zoals altijd een feest voor alle zintuigen om deze broden te genieten. Als je ook eens aan een cursus deelnemen wil kijk dan snel naar de volgende masterclass desembrood op de website van ‘t Grom

Bakker Marc geeft uitleg

Selfie

Meesterbakker Marc keurt de broden

Groepsfoto met blije broodsommelier Lutgart Lyen

Een roggebrood bij regenweer

Houtoven in ‘t Grom

Grieks pitabrood voor gyros

Grieks pitabrood voor gyros

Belgische pistolets

Belgische pistolets