Groentenbrood met knolselder en boekwitmeel

In de winter eten wij graag eens een soep of stoemp met knolselder. Helaas is er altijd over. Ik heb een halve knolselder tot een brood verwerkt, en diens lichte pikantheid met aardig smakende boekwitmeel gekadert. Een fantastisch brood met een schelletje zalm of rauwe hesp!

Poolish

Vandaag wil ik graag inzoomen op een ingrediënt dat veel hobbybakkers zou kunnen helpen om beter brood te bakken: Poolish.

Poolish is een neutrale voordeeg die men zowat aan elke tarwebrood toevoegen kan. Het is een extra voordeeg die al gefermenteerd is als hij bij het hoofddeeg toegevoegd wordt, wat voor extra smaak, gemakkelijkere verteerbaarheid, betere houdbaarheid en betere bubbels zorgd in uw brood.

Halloweenbroodjes / Halloweenbrood

Dit jaar wouden mijn dochters een groot halloween-feest houden, met pompoensoep, verkleden en griezelverhaaltjes vertellen. Ik wou iets akeligs uit mijn bakkerij toevoegen aan het feestje en heb deze halloween-broodjes bedacht. Ik heb er ook een brood van gemaakt, want dit deeg is voor beide doeleinden geschikt .

Broodbakcursus October // Flammkuchen

Ook in Oktober mocht ik meesterbakker Marc en zijn vrouw Lutgart terug helpen bij de bakcursus ‘Desembrood uit de houthoven” in het groentenmuseum ‘t Grom in Sint-Katelijne-Waver. Na de cursus in September hadden Marc en ik ideeën afgesproken hoe wij de cursus nog interactiever en interessanter zouden kunnen maken.

Desemcursus - Ambachtelijk brood in de houtoven

Stilaan nadert het einde van de door de pandemie opgelegde maatregelen, en ook het cultureel leven herleeft. Voor mij is brood bakken, en vooral brood bakken samen met leuke mensen een van de mooiste belevenissen.

Toen ik zag dat mijn leermeester Marc van Eeckhout terug lessen in het groenten museum ‘t Grom in Sint-Katelijne-Waver geeft heb ik hem meteen gecontacteerd en gevraagd of hij niet een helpend handje voor de cursus nodig had.

Stockholm Zuurdesem

Ik heb mij een Zweeds bakboek gekocht (Bröd Bröd Bröd van Martin Johansson) en dit fantastische brood erin ontdekt. Het beste aan dit brood zijn zijn ingrediënten. Het is stevig-taai, sappig, aangenaam zurig en iets zouter. In het normale geval wil je bij desembroden een trage fermentatie, maar dit brood wordt nog lekkerder wanneer de fermentatie vrij snel begint. Daarom heb ik nog een kleine hoeveelheid gist aan het deeg toegevoegd voor een extra boost - maar je kan het recept ook zonder bakken.

Brood met Zweeds bloem

Meestal gebruiken de mensen in Zweden een mengeling tussen tarwe en rogge in hun broden zodat zij de smaak en de mineralen van de rogge kunnen combineren met de drijfkracht en de luchtigheid van tarwe. Zo een mengeling noemt Rågsikt, en tijdens mijn vakantie heb ik dit eens goed getest voor een lekker brood.

Kampvuurbrood / Stokbrood

Dit jaar hebben wij vakantie in Scandinavië gemaakt, midden in het bos. Er is niets gezelligers dan een kampvuur maken en een stokbrood over het open vuur rosteren, terwijl je een gezellig babbeltje maakt.

Experiment: Brood met koolzaad - Versie 2

Mijn familie en ik doen graag een uitstapje. Soms ook een stevige wandeling door de natuur, waar er nergens iets is om te gaan eten. Voor deze noodgevallen heb ik altijd een kleine brood-maaltijd op zak. Een stuk salami, een stuk bergkaas en een stuk vers gebakken brood. En nog wat komkommmers en tomatenn.

Pane di grano duro

Dit jaar wil het zonnetje maar niet komen. Tijd dus voor een beetje zonneschijn op uw bord met dit Italiaanse brood: Een brood gemaakt met durumtarwe voor een schitterende gele kleur en een mooie geur naar wortelen. Ik heb mij gebaseerd op het recept van Plötzblog maar heb iets meer water in de autolysedeeg toegevoegd.

Paaspistolets

Niets leuker dan Pasen met kinderen. En om uw ontbijtbuffet helemaal af te maken heb ik dit recept voor paaskonijntjes uit sadnwichdeeg voor jullie opgeschreven. Veel plezier bij het bakken!

Keizerpistolets

Wie graag voor het ontbijt een pistolet met een krachtigere smaak dan het gekapte pistolet lust, die moet zeker eens het Keizerpistolet proeven; Het keizepistolet heeft zijn naam volgens de legende van de burgers van Frankfurt. Daar werden vroeger de keizers van Duitsland gekroond, en deze pistolets trekken in de vorm een beetje op deze kroon.