Japanse melkbroodjes (shokupan)
Japan heeft een rijke broodcultuur. Sinds de Portugezen in het 16e eeuw met hun schepen naar het land van de opgaande zon gereden zijn kennen zij in Japan broden. Eerst vooral in het leger, waar brood een handige alternatieve was voor rijst, omdat die ook zonder kookvuur gegeten kon worden, maar sinds het 19e eeuw zijn er in elke wijk bakkerijen te vinden die de bevolking van lekker brood voorzien.
Het Portugese woord voor brood, “pão”, is ook de wortel van het Japanse woord voor brood, “pan”. Dit recept voor melkbrood, “shokupan”, gebruikt een kookstuk (Japaans: “Tangzhong”) om extra vocht toe te voegen tot de deeg, waardoor hij langer bewaard en nog luchtiger wordt.
Bij mijn familie viel het goed in de smaak. Ik had drie pogingen nodig tot dat ik een resultaat had waarin zoutigheid en zoetigheid een plezante evenwicht gevonden hadden.
Kookstuk (Tangzhong)
80g melk
15g tarwebloem
Hoofddeeg
Kookstuk
125g melk
300g tarwebloem
50 suiker
7g zout
20g verse gist (of 8g droge gist)
1 ei
50g boter, liefst op kamertemperatuur, anders in dunne plakjes gesneden
Topping
1 ei
20g water
Ingrediënten kookstuk in een pan geven op een gematigd vuur onder roeren met een garde koken tot dat het een pap geworden is.
Voor de hoofdeeg het kookstuk en de resterende ingrediënten mengen met elkaar. 10 minuten met de keukenmachine kneden (of met de hand) tot dat een egale, gladde massa ontstaat.
Afgedekt 60 tot 90 minuten laten rijzen tot dat het volume verdubbeld is.
Deeg op een bebloemde werkblad geven, lucht eruit kloppen, in porties van 90g verdelen en opbollen.
Een springvorm met boter insmeren, bolletjes erin groeperen en 60 tot 90 minuten laten rijzen tot dat de bolletjes ruim verdubbeld zijn.
Voor de topping een ei met water opkloppen en bestrijk de bolletjes ermee.
Oven op 175°C voorverwarmen, springvorm in de oven zetten en 30 - 40 minuten laten bakken tot dat de broodjes gouden bruin
Broodjes uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.