Van de week breng ik jullie een recept voor een boerenbrood vol smaak. Het duurt wel twee dagen voordat het uit de oven komt, maar het wachten is de moeite waard. En de kruim en geur gaat u nog lang laten wegdromen.
Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!
All in Recept
Van de week breng ik jullie een recept voor een boerenbrood vol smaak. Het duurt wel twee dagen voordat het uit de oven komt, maar het wachten is de moeite waard. En de kruim en geur gaat u nog lang laten wegdromen.
Dit brood is een klassieker uit Duitsland. Half roggemeel en half tarwemeel geven de brood een authentieke, stevige smaak. Desem en warme deegvoering maken dit brood mild genoegen.
Hier een basisrecept voor desembrood met volkorenspeltmeel. Simpel. Goed. Lekker.
Soms geraak ik wel aan appelen die niet zo mooi uitzien. Een grote supermarktketen in België wiens naam met “D” begint verkoopt zij als “gekke appelen”, maar ik heb ook buren en vrienden die appelbomen in hun tuin hebben en meer appels oogsten dan dat zij eten kunnen. Lekker, gezond en biologisch. En prima voor dit recept!
Mijn grootmoeder komt uit de buurt van Berlijn, en ik ken de keuken van de regio dus nog van mijn eigen jeugd. Vast deel van Berlijns eten is een zondagsontbijt met verse broodjes, die daar “Schrippen” noemen.
Schrippen hebben kleine poren door een lage Teigausbeute (weinig water per hoeveelheid bloem), een milde smaak en zijn door de stevige deeg oog goed voor beginnners geschikt.
Een perfect broodje voor uw ontbijt.
Deze pistolets zijn eerder mini-broodjes, maar toch super-luchtig en helemaal niet zuur. Ook al zijn zij tegen alle regels van de bakkerskunst gebakken: desem i.p.v. gist. Oude graanrassen i.p.v. moderne kracht-tarwe met hoge eiwitgehalte. dagenlang deeg laten rijpen i.p.v. krachtige gist gebruiken. De smaakontwikkeling kwam de lange rust-tijd alvast ten goede!
Mijn vrouw en ik hebben elkaar leren kennen in Athene tijdens onze Erasmus-studies. In Griekenland behoord er één ding bij het ontbijt: Koulouria. Deze tarwebrood ringen zijn krokant van buiten en luchtig van binnen en smaken intensief door een overvloed aan sesamzaadjes. Men kan zij in de koffie stippen of met choco genieten of zelfs met feta bij een salade eten in de middagpauze.
In de zomer komt er soms de goesting op zuiderse broden bij mij naar buiten, en dan bak ik graag met tarwe en fruitige desems zoals lievito madre. Het resultaat hier is tiptop door zijn lange fermentatie.
Als bakker vind ik niets zo heerlijk als brood met een intensieve smaak. Denk aan rogge, emmer of zuurdesem. Maar ik zit in een familie met twee meisjes in het lager onderwijs, en die eisen vooral brood wat neutraal smaakt en het beleg laat schitteren. Zo heb ik dit recept gecreëerd
Ik vind niets zo lekker als een knapperige baguette om soep of sausen mee op te stippen. Helaas dacht ik maar in de ochtend eraan dat ik een baguette voor het avondeten nodig had. Maar met een beetje sleutelen aan het recept kwam er toch nog iets lekkers uit de bus!
Ik ben al dat gedoe met corona beu. Gelukkig had ik nog een flesje Corona in mijn kelder… en ik offerde het biertje voor dit recept.
Lutz Geißler poste vorige week op zijn Plötzblog dit recept voor Zondagsbroodjes, dat men ook als sandwiches bakken kan. Excuus genoeg voor mij om het nog eens te proberen.
Het resultaat zijn lekkere broodjes met een malse kruim en knapperige korst met een overheerlijke smaak (de speltmeel geeft er wat smaak van hazelnootjes aan). Door de toevoeging van desem en de lange rusttijd van 8 - 12 uren in de koelkast is het bovendien perfect verteerbaar!
Een tarwebrood volgens een oud recept uit een Duits bakboek van 1930.
Het is belangrijk voor het aroma dat men met een vaste desem werkt, de Teigausbeute is maar TA 150 (100g meel, 50g water).
Door het bakken in de Dutch Oven is het heerlijk sappig.
Dit brood is een echte bron van energie in de ochtend, of een lekkere snack tijdens het vieruurtje of voor de tv. En bovendien vol van gezonde voedingstoffen en… meest belangrijk… smaak!
Een van de leukste uitvindingen van de Belgiers is het uitgebreid aperitieven. Ik zet dan dikwijls dit knabbelbrood op tafel bij een glasje bubbels, en verslaat in zijn populariteit duidelijk chips en borrelnootjes. Kan ook heel goed met guacamole of tzaziki genoten worden!