Boerenbrood
Dit brood heb ik ontwikkeld op basis van het boek “Wildbakers” van Johannes Hirth en Jörg Schmid. Hun versie levert een glanzend brood op omdat het tijdens van de stukgare met water ingespoten wordt en na het bakken opnieuw beneveld wordt. Mijn variant heeft een duidelijk ruwere afwerking omdat ik het gewoon met een kruis ingesneden heb.
Desem:
70g water (50°C)
140g tarwemeel
20g desem
Voordeeg:
70g water (20°C)
140g tarwemeel
1g verse gist (of 0,3g droge gist)
Hoofddeeg:
Desem
Voordeeg
350ml water (50°C)
250g roggemeel
250g tarwemeel
13g zout
200g desem
Voor de hoofddeeg de ingredienten vermengen tot dat een egale plakkerige massa die geen meelnesten heeft. Of met de hand of in een keukenmachine voor 10 minuten. Afgedekt 120 minuten laten rusten. Om de 30 minuten rabat.
Opbollen en in een rijsmand leggen. Afdekken en in de koude bakoven zetten. Licht in de oven aanschakelen, zo dat de temperatuur om en bij 30°C is. 4 tot 6 uren laten rijzen tot dat het volume verdubbeld is.
De rijsmand licht schudden tot dat de deeg los komt en op een bakpapier gooien.
Onder stoom voor 45 minuten afbakken, eerst bij 230°C voor 10 minuten en dan voor 35 minuten bij 200°C.
Laten afkoelen op een rooster.
In de Duitse broodcultuur houden we van rogge als ingrediënt. Velen van jullie hebben waarschijnlijk al eens roggebrood geprobeerd, maar van roggemeel kun je ook hele lekkere broodjes bakken. Deze broodjes zijn geïnspireerd op de Tiroler Schüttelbrot, die gebakken wordt met fenegriek. Fenegriek geeft het brood een anijsachtige noot, wat het heerlijk afrondt. U kunt fenegriekpoeder eenvoudig online of bij uw plaatselijke natuurvoedingswinkel kopen.
Soms mag mijn brood eens gek uitzien. Vorige week, op 21 Juli, hebben wij in België onze nationale feestdag gevierd, en voor deze gelegenheid heb ik een kleine ‘spielerei’ verzonnen en een brood in zwart-geel-rood gebakken
Van de week had ik meer puree gemaakt dan dat mijn kinderen wouden opeten. Gebeurt soms.
In plaats van het aardappel puree in de Gft ton te gooien heb ik hem in dit broodje verwerkt. Het is een desembrood dat goed op toast lijkt met zijn krokantheid.
De smaak van desem is duidelijk aanwezig, de aardappelen zijn licht in de achtergrond te proeven en de boter in de puree zorgt voor een knapperige korst.
Opvallend is hoe lang dit brood houdbaar is door zijn hoge vochtgehalte.
In mijn team werkt een toffe collega, die helaas totaal geen gluten verdragen kan. Dus ben ik eens creatief geworden heb dit brood bedacht.
Basis is boekweitmeel, dat op zich een beetje bitter smaakt. Dit heb ik milder gemaakt door zoet kikkererwten- en rijstmeel toe te voegen - en natuurlijk abrikozen.
Om er volume aan dit brood te kunnen schenken, heb ik met psyllium en klevende rijstmeel voor mochi gewerkt. Niet zo effectief als gluten, maar toch een heel stabiele basis. En om het af te ronden heb ik een laagje lijnzaad op het brood gestrooid.
Ik vind een BBQ zonder brood zoals een café zonder bier. Het gaat niet. Niets is zo zalig als een vers gebakken brood onder vrienden te delen, of na een lekker kippenworstje de jus van het bord te deppen.
Dit brood is uitermate simpel te bakken, lekker fluffy, en het kan ook gebruikt worden om met salade en gyros te vullen voor een lekkere maaltijd-shoarma.