Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!
All in Recept
Omdat bij ons tegenwoordig dagen zonder vlees is, hebben wij veel kaas en noten op het menu om het lekker te houden. Voor zachtere brie-kazen, gouda’s of vlaskaas wou ik een lekker neutraal brood met een lichte noten-smaak bakken, en ik heb voor dit brood gekozen.
De kransvorm heb ik gewoon bereikt door een rond bol brood in het midden met natte vingers in te prikken en voorzichtig uit elkaar te rekken.
Ik hou gewoon van roggebrood. Zijn smaak is diep en aardig, en het is bovendien traag verteerbaar waardoor je lang een verzadigend gevoel overhoud. Een echt dieetbrood dus.
Tijgerbrood is bij ons in Duitsland haast ongekend. Maar toen ik hier in Vlaanderen ben komen wonen heb ik ontdekt hoe plezierig een tijgerbrood zijn kan. Vooral zijn print schept indruk, en zorgt ervoor dat dit brood ook bij kinderen gemakkelijk binnen gaat.
De opening van deze pistolets ziet er een beetje uit als een roos. Vandaar de naam. Infeite is het een lekker neutraal desempistolet, dat bij mij door khorasantarwe heerlijk geel en gezond is.
Ik heb een overschot speltcouscous gebruikt om dit heerlijk speltbrood mee te bakken. Het speltcouscous is alleen nog in de korst te vinden (donkere stippen), in het kruim is het volledig in het deeg opgegaan en laat niets achter dan heerlijk intense desemsmaak.
Een luchtig broodje met een zachte kruim vol granen en gebroken rogge.
Ideaal met een hartig broodbeleg.
Ik vind het altijd zonde om voedsel te verspillen. Helaas heb je soms brood over dat wat droog geworden is. Verloren brood is uiteraard een gemakkelijke oplossing, maar hier een alternatieve oplossing, met dank aan de Wildbakers uit Duitsland voor de inspiratie: Curryworst met broodfrietjes.
In de herfst bak ik graag dit brood hier. Het ondersteund de aardige smaak van rogge met een hint van mosterd en is een schitterende begeleider voor belegen gouda, varkensgebraad of een tonijnsla.
In het Rijnland bestaat er al sinds 1000 jaren de traditie dat de bedienden op Sint Martinus (11 November) hun jaarloon uitbetaald kregen en het werkjaar met een groot feest eindigde. Hier het recept.
We hebben elk jaar veel te veel pompoenen, dus bedacht ik dit recept. We bereiden de pompoenen op de normale manier (ontpitten, schillen, koken in gezouten water, pureren) en vriezen ze daarna in porties in. Zo kunnen we ze naar behoefte ontdooien en gebruiken in bijvoorbeeld puree, pompoentaart - of in dit brood.
Aardappelen zijn een fantastische broodverbeteraar. Zij bevatten maar liefst 77% water en zijn bovendien neutraal van smaak en kleur ten opzichte van brooddeeg. En als kers op de taart lossen zich zacht-kokende aardappelen tijdens van het bakken haast helemaal op.
Voor deze cracker gebruik ik alleen restjes die ik in mijn koelkast gevonden heb. Een stuk morbier kaas die bijna afgelopen was. Wat desem die ververst moest worden. Wat boter, bloem en zout… meer is er feitelijk niet nodig voor deze smaakbommetjes!
Het Portugese woord voor brood, “pão”, is ook de wortel van het Japanse woord voor brood, “pan”. Dit recept voor melkbrood, “shokupan”, gebruikt een kookstuk (Japaans: “Tangzhong”) om extra vocht toe te voegen tot de deeg, waardoor hij langer bewaard en nog luchtiger wordt.
Vorige keer heb ik over desems geblogd, en hoezo ik zo graag ermee werk. Toevallig had dan ook Lutz Geißler deze week op zijn blog een recept geposted over een tarwebrood met drie (!) soorten desem. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan, en heb het maar minimaal aangepast.
Voor mij de hoofdreden om desem te gebruiken is smaak. Desem produceert veel complexere smaken dan gist. Het kan ook niet anders. Bij een desem krioelen er duizenden wilde bacterie-types uit uw huis in uw desem. Elk van deze bacteriën geeft een eigen smaakje aan uw brood.
Een échte pita gyros in Griekenland is een simpel pleziertje: Een pitabrood, erop een laagje tzatziki, wat zongerijpte tomaten, uien, misschien een paar frieten en dan het stukje vlees. Snel ingewikkeld in een stukje aluminiumfolie en uit het vuistje gegeten. Zo goed als altijd met wat smossen, maar dat maakt het gewoon zo plezant.
Mijn lievelingspistolets zijn speltbroodjes, maar mijn vrouw vind die iets te zwaar. Zij is Vlaams en hier hoeven pistolets gewoon luchtig, krokant en neutraal zijn van smaak te zijn.
Voor haar heb ik dan dit recept hier ontwikkeld, en, als ik haar geloven maak, dan is dat eindelijk een pistolet wat zijn naam ook verdient. Allez dan: Aan de slag!
Ik heb er deze week pistolets met khorasantarwe en roggemeel gemaakt. Zij hebben een rijke smaak en een zij super-gezonnd en goed verteerbaar door de lange rijpingstijd.
Ik ga mijn gasten dit jaar deze focaccia met desem aanbieden. Zij is heerlijk luchtig en bovendien knapperig als een pizzabodem, en met de smaakmakers tomaten / rozemarijn / zeezout en ideale begeleider voor elke maaltijd.