Traditioneel gebak voor Sint Maarten uit Duitsland (Weckmänner)
In het Rijnland bestaat er al sinds 1000 jaren de traditie dat de bedienden op Sint Martinus (11 November) hun jaarloon uitbetaald kregen en het werkjaar met een groot feest eindigde.
De heer dankte de zijn knechten met een groot feestmaal, en ook aan de kinderen werd gedacht. Zij kregen een postuurtje van Sint Maarten uit een zoet deeg. In de loop van de tijd vervaagde de traditie, en alleen de form van een mannetje met een pijp in zijn arm bleef (ooit was dat trouwens een bisschop-staf). Maar als klein ventje ben ik ook altijd met een zelf-geknutselde lantaren rond de huizen getrokken, heb met mijn vriendjes liedjes over Sint Maarten gezongen en uit dank dan snoep, een centje of… deze wekmannen gekregen.
!
Voordeeg
250g melk (20°C)
500g tarwebloem
40g verse gist (of 13g droge gist)
80g suiker
1 ei
1 snuifje zout
Hoofddeeg
125g boter (kamertemperatuur of net gesmolten)
geraspte citroenschil
Afwerking
1 eigeel
4 EL melk
Voor het voordeeg de ingrediënten 8 minuten met de keukenmachine kneden (of met de hand).
Meteen na het kneden de zachte boter en de citroenschil toevoegen en blijven kneden tot dat een egale, gladde massa ontstaat
Afgedekt 60 minuten laten rijzen tot dat het volume verdubbeld is.
Deeg op een bebloemde werkblad geven, lucht eruit kloppen, in porties van 130g verdelen, opbollenen nadien tot een rol van de dikte van een 2-Euro-stuk uitrollen.
Licht platduwen en hoofd, benen en armen met een scherp mes vormen zoals in dit video beschreven: https://youtu.be/BDUkHBpMJD8?t=262 Op een bakblik leggen met zeker 5 cm afstand ertussen. Ik heb nog spirelli-pasta voor de afwerking gebruikt.
Afgedekt 20 minuten laten rusten.
Nadien ogen en knoppen met rozijnen of schokodruppels vormen, met het opgeklopte ei-melk-mengel voor de afwerking bestrijken.
In de voorverwarmde oven op 180°C en de Weckmänner 20 minuten bakken
Uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.