120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Bakkersterven

Bakkersterven

De Verdwijning van de Bakker: Hoe de Vraag naar Goedkoop Brood de Sector Bedreigt

In België zien we een zorgwekkende trend: het aantal bakkers neemt gestaag af. Waar je vroeger op elke hoek van de straat een warme bakker vond, wordt het nu steeds moeilijker om een ambachtelijke bakkerij te vinden. Maar wat ligt aan de basis van deze daling? Een belangrijke factor is de consumentenvraag naar goedkoop brood.

De Cijfers Spreken Voor Zich

Volgens recente gegevens is het aantal bakkerijen in België de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In Brussel bijvoorbeeld, is het aantal bakkerijen tussen 2018 en 2022 met meer dan 11% afgenomen. In heel België verdwijnen er gemiddeld twee bakkers per week. Dit is een alarmerende trend die niet alleen de bakkerijen zelf, maar ook de lokale gemeenschappen raakt.

De Druk van Goedkoop Brood

Een van de grootste uitdagingen voor bakkers is de concurrentie met supermarkten en industriële bakkerijen. Supermarkten kunnen brood tegen veel lagere prijzen aanbieden dankzij massaproductie en schaalvoordelen. Dit zet ambachtelijke bakkers onder enorme druk om hun prijzen te verlagen, wat vaak niet haalbaar is gezien de hogere kosten van ambachtelijke productie.

De Consument als Sleutelspeler

Consumenten spelen een cruciale rol in deze dynamiek. De vraag naar goedkoop brood dwingt bakkers om keuzes te maken die hun overlevingskansen verkleinen. Terwijl supermarkten brood voor minder dan twee euro kunnen aanbieden, kost een ambachtelijk brood vaak meer dan drie euro. Veel consumenten kiezen voor de goedkopere optie, zonder zich te realiseren welke impact dit heeft op de lokale bakkerijen.

De Gevolgen voor de Kwaliteit en Diversiteit

De afname van het aantal bakkers heeft ook gevolgen voor de kwaliteit en diversiteit van het broodaanbod. Ambachtelijke bakkers staan bekend om hun vakmanschap en de unieke smaken die ze creëren. Met hun verdwijning verliezen we niet alleen banen, maar ook een stukje cultureel erfgoed en culinaire diversiteit.

Wat Kunnen We Doen?

Het is belangrijk dat consumenten zich bewust worden van de impact van hun keuzes. Door lokaal en ambachtelijk brood te kopen, kunnen we bijdragen aan het behoud van onze bakkerijen. Daarnaast kunnen overheden en organisaties initiatieven ondersteunen die de ambachtelijke bakkerijen helpen concurreren met de grote spelers.

De toekomst van de bakkerijsector in België hangt af van de keuzes die we vandaag maken. Laten we samen werken aan een toekomst waarin ambachtelijke bakkers kunnen floreren en we kunnen blijven genieten van vers, ambachtelijk brood.

Meester-Leerling Klas

Meester-Leerling Klas

Roggenpistolets met fenegriek

Roggenpistolets met fenegriek