Zondagsbroodjes

Lutz Geißler poste vorige week op zijn Plötzblog dit recept voor Zondagsbroodjes, dat men ook als sandwiches bakken kan. Excuus genoeg voor mij om het nog eens te proberen.

Het resultaat zijn lekkere broodjes met een malse kruim en knapperige korst met een overheerlijke smaak (de speltmeel geeft er wat smaak van hazelnootjes aan). Door de toevoeging van desem en de lange rusttijd van 8 - 12 uren in de koelkast is het bovendien perfect verteerbaar!

Meester-Leerling Traject: Bij Bakkerij Decock in Oostende

Op maandag 13 januari begon het nieuwe jaar van het meester-leerling-traject met een bezoek in Oostende bij bakkerij Decock.

Dankzij de bemiddeling van Heidi mochten wij een hele namiddag doorbrengen met meester-bakker en eigenaar Luc David en zijn zoon Guillaume, die de bakkerij in 6e generatie sinds meer dan 165 jaar open houden. Decock heeft een klank als donderhaal in Oostende, en staat vooral voor zijn gekapte vloerpistolets gekend bij inheemse en toeristen.

Boerenbrood met 100% desem

Een tarwebrood volgens een oud recept uit een Duits bakboek van 1930.

Het is belangrijk voor het aroma dat men met een vaste desem werkt, de Teigausbeute is maar TA 150 (100g meel, 50g water).

Door het bakken in de Dutch Oven is het heerlijk sappig.

Het nieuwe jaar is maar enkele uren laat, en het is tijd om op 2019 terug te kijken en plannen te maken voor 2020.

2019 was het jaar waarin mijn broodavondtuur begon. Ik mocht bij meesterbakker Marc van Eeckhout de kunst van brood bakken leren. Ik leerde Heidi en Anibal goed kennen en vormde met hun een team die fantastische broden bakken kan. Lutgart was een verrijking door haar eigenschap als goede ziel van het traject.

1900 brood (tarwebrood met 100% desem)

Nu dat het buiten koud is draait ons condensatieketel op volle toeren en zorgt in zijn kot voor een temperatuur van +- 25°C. Ideaal dus om een tarwebrood te maken. Voor deze smaakbom met krokante korst gebruik ik enkel oude ingrediënten zoals zij 1900 reeds beschikbaar waren - vandaar de naam.

Meester-Leerling Traject: Bij de molenaar in de Heetveldemolen in Tollembeek

Op woensdag, 16 oktober zakten wij af naar Tollembeek aan de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Wij vonden er een wondermooie watermolen in een oud gebouw, de Heetveldemolen. Deze molen bestaat al sinds eeuwen aan deze rivier, maar 30 jaar geleden stopte de laatste molenaar ermee om er professioneel graan te malen. Nu wordt de molen van een kring van enthousiaste vrienden uitgebaat, die de molen herstellen en de oude ambacht terug nieuw leven inblazen.

Recept: Mueslibrood

Dit brood is een echte bron van energie in de ochtend, of een lekkere snack tijdens het vieruurtje of voor de tv. En bovendien vol van gezonde voedingstoffen en… meest belangrijk… smaak!

Recept: Broodchips / Pain Grillé

Een van de leukste uitvindingen van de Belgiers is het uitgebreid aperitieven. Ik zet dan dikwijls dit knabbelbrood op tafel bij een glasje bubbels, en verslaat in zijn populariteit duidelijk chips en borrelnootjes. Kan ook heel goed met guacamole of tzaziki genoten worden!

Beslissing Minister

Beste broodliefhebber,

Meester bakker Marc Van Eeckhout  wil zijn vakmanschap doorgeven om in deze verwarrende voedseltijden een nieuwe houvast te bieden over de ganse broodketen. Hij ijvert voor eten dat voedt ipv vult, eten waar je de oorsprong van kent en de maker. Zowel boer, als molenaar, als bakker zijn belangrijk. Waarom graan van ver gebruiken als je ook heerlijk brood kunt bakken met graan van ons?