120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Meester-Leerling Traject: Een bedrijf stichten

Meester-Leerling Traject: Een bedrijf stichten

Veel administratie: De procedures van BroodNodig Bakkerij van Eeckhout

Veel administratie: De procedures van BroodNodig Bakkerij van Eeckhout

Het is 2020. Ondertussen zijn wij met ons meester-leerling traject in het laatste trimester aangekomen. Anibal, Heidi en ik hebben geleert hoe men brood bakt dat van smaak overvloeit. Wij hebben geleert hoe men oude technieken nieuw leven inblaast. En wij hebben geleerd hoe wij onze kennis kunnen doorgeven aan de wereld.

Wij zijn uitermate fier op alle dingen die wij gedaan hebben. Wij hebben fantastische momenten beleeft en liefde voor het product en menselijke warmte beleeft.

Maar stilaan komt het einde van het traject in zicht, en ermee de vraag “wat doen wij nu met al die kennis”? Geven wij cursussen? Openen wij onze eigene bakkerij? Schrijven wij boeken over brood?

Marc en Lutgart hebben al decennia ervaring in het uitbaten van hun eigen bedrijf, en zou hebben wij hun de vraag gesteld of zij ons niet hun ervaringen met ons wouden delen.

Marc is het technische genie van Bakkerij Broodnoodig, terwijl Lutgart voor de commerciële kant en de communicatie instaat. En zo hebben zij ook de antwoorden op de vragen opgedeeld.

Met Marc discuteerden wij de wettelijke omkadering van een bakkerij. Een bakkerij is een voedselverwerkend bedrijf, en staat dus onder toezicht van het FAVV. Marc toonde ons de bijbel met bepalingen van het FAVV die hij na te leven heeft, en hoe hij deze bepalingen naleeft en controleert. Dat is een best complexe taak, want ook hij staat niet in voor de volledige voedselketen, maar is maar de voorlaatste schakel voor de verkoop en de consument. Ik stond verbaast naar de megabytes en megabytes van documentatie, processen, checklijsten en steekproeven te kijken die hij proper geklasseerd in kaften en op zijn IT Systeem bijhield.

Marc maakte mij op belangrijke details aandachtig, die mij later veel tijd besparen gaan als ik ooit een eigen bakkerij zou beginnen. Zo ga ik bij voorbeeld alle checklijsten regelmatig scannen of fotograferen, zodat ik een digitale kopie heb voor alle zekerheid.

De expertise van Lutgart zit in het marketing. Zij vertelde mij over haar ervaringen met de transformatie van de bakkerij. In de jaren 90 was bakkerij van Eeckhout een traditionele bakkerij met winkels en een breed assortiment. De bakkerij groeide door winkels over te nemen en daar hun eigen producten te verkopen. Van Eeckhout was gekend voor de kwaliteit en de smaak van zijn producten en kon op vele klanten rekenen.

Toen al was Lutgart bezig om continu te experimenteren met de winkels. Als door wegenwerken één van hun winkels niet meer bereikbaar was, openden zij een winkel die wij vandaag “pop-up winkel” zouden noemen - maar die zij toen aan het begin van het internet gewoon “WegenWegenWerken” winkel noemden. Deze WWW winkel was een schot in de roos.

Maar de trend van de Belg om almaar minder en minder brood en gebak bij de bakker te kopen (en meer in de supermarkt) taande aan de profitabiliteit van de winkels. Gelukkig was een segment van hun producten nog stabiel: De verkoop van brood uit broodautomaten. Veel klanten vroegen zelfs om meer keuze te hebben in de broodautomaten, en zo bedacht Marc een nieuwe formule: Broodnodig.

Springt in het oog: De eerste versie van BroodNodig

Springt in het oog: De eerste versie van BroodNodig

De idee was simpel: Maak een winkel vol van broodautomaten. Geen personeel. Geen patisserie. Gewoon: Uitstekend brood in automaten. 

De formule was een succes. De verkoop in de nieuwe winkels steeg jaar na jaar, ook al ging het met de klassieke winkels minder en minder goed. Het was niet zo dat de een winkelformule klanten afsnoepte bij de andere winkelformule; klanten kochten hun broden op andere tijdstippen. Maar de klassieke bakkerij was niet meer interessant voor de Belg die liever het gemak van alles inkopen bij één supermarkt boven kwaliteit stelde.

Op een gegeven moment beslisten Marc en Lutgart, om met de klassieke bakkerswinkels te stoppen en gewoon BroodNodig verder uit te baten.

Op zoek naar de smaak van oude granen: Anibal Morgadinho en Marc van Eeckhout van bakkerij BroodNodig

Op zoek naar de smaak van oude granen: Anibal Morgadinho en Marc van Eeckhout van bakkerij BroodNodig

Maar ook deze formule heeft haar limieten… en zo zijn zij nu aan hun derde grote transformatie bezig: De transformatie naar een bakkerij, in die de smaak, de tijd, respect voor het product en een duurzame en lokale aanpak centraal staat. En die deze broden niet alleen in eigen winkels verkoopt, maar ook in supermarkten, restaurants en fijnproeverwinkels. De filosofie van deze aanpak laat zich in deze woorden samenvatten: Het traagste brood.

Belangrijk voor een goed bedrijf is om een coherente strategie, een duidelijk product te hebben. Deze keuze is de leidraad, die u helpt om alle verdere beslissingen te pakken. Brengt u een idee dichter bij de realisatie van deze keuze? Of is het iets wat u afleidt? Deze leidraad helpt om u als ondernemer in een goede richting te gidsen.

Tenslotte gaaf ons Lutgart ook het advies, om uw netwerk goed te onderhouden. Afspreken met bevriende ondernemers helpt om ideeën uit te wisselen, inspiratie te scheppen en om kansen te zien en te grijpen. Te meer dat je geeft, te meer dat je weer terugkrijgt.

En met deze gedachten besloten wij deze sessie van het meester-leerling traject. Ik had er veel van opgestoken om erover te mijmeren.

Zondagsbroodjes

Zondagsbroodjes

Meester-Leerling Traject: Bij Bakkerij Decock in Oostende

Meester-Leerling Traject: Bij Bakkerij Decock in Oostende