120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Meester-Leerling Traject: Bij Bakkerij Decock in Oostende

Meester-Leerling Traject: Bij Bakkerij Decock in Oostende

IMG_2376.jpeg
De inrichting van bakkerij Decock is uniek door zijn centrale toog met alle lekkernijen

De inrichting van bakkerij Decock is uniek door zijn centrale toog met alle lekkernijen

Op maandag 13 januari begon het nieuwe jaar van het meester-leerling-traject met een bezoek in Oostende bij bakkerij Decock.

Dankzij de bemiddeling van Heidi mochten wij een hele namiddag doorbrengen met meester-bakker en eigenaar Luc David en zijn zoon Guillaume, die de bakkerij in 6e generatie sinds meer dan 165 jaar open houden. Decock heeft een klank als donderhaal in Oostende, en staat vooral voor zijn gekapte vloerpistolets gekend bij inheemse en toeristen.

Iets minder gekend is dat bakker Luc ook een broer in de geest is van meesterbakker Marc van Eeckhout, want ook hij is continu op de zoek naar de smaak van het brood van weleer. Even als Marc heeft Luc een kleine drietal jaar geleden met een lokale boer de krachten gebundeld om brood van graan uit de streek te maken. Het brood van eigen graan is een gekoesterde aanwinst voor de bakkerij, want de smaak van de zee zit subtiel in elk korreltje graan.

Altijd op zoek naar brood met een rijkere smaak: Luc David en Marc van Eeckhout

Altijd op zoek naar brood met een rijkere smaak: Luc David en Marc van Eeckhout

Luc vertelde ons dat het in het begin niet makkelijk was om een geschikte boer te vinden. Veel boeren gebruiken liever de moderne graansoorten en moderne productiemethodes, dan opnieuw op zoek te gaan naar granen en teel-technieken van weleer. Een interessant detail: De boer, met die Luc nu samen werkt, had zijn oud graan eerst op te goede grond gezaaid, waardoor het te hoog groeide en bijna ten prooi viel aan rukwinden. Oude graansoorten zijn beter geschikt voor armere gronden!

Een van Luc’s specialiteiten is brood uit desem. Luc en Guillaume bakken brood met desem, en zelfs helemaal zonder rijsmiddelen door spontane gisting. Het was een lang proces van zoeken, tot dat Luc een stabiel proces uitgewerkt had. Desem is grilliger dan gist, en vergt meer kennis en Fingerspitzengefühl om het te handhaven. Ondertussen heeft hij fantastische broden en baguettes met desemdeeg in zijn sortiment, en een bezoek aan zijn bakkerij doet mij watertanden.

Guillaume David (rechts) toont zijn kunnen aan Marc en Anibal

Guillaume David (rechts) toont zijn kunnen aan Marc en Anibal

Voor onze ogen bakte Guillaume dan 3 soorten desembrood. 2 uit Camp Rémy-tarwe en een uit oude granen. De broden werden in een glazen atelier gebakken, en klanten kunnen de bakkers bij de arbeid toeschouwen. Guillaume toonde dat hij zijn zilvermedaille in de Belgische Kampioenschap Aspirant Bakker dik verdient had. Met veel gevoel in zijn vingers vormde hij het deeg tot kunstwerken van broden. Wij leerlingen van het meester-leerling traject waren dik onder de indruk.

indrukwekkend was ook de winkel, waarin klanten een wandeling langs al de lekkers van de bakkerij konden maken. Decock bakt niet alleen brood, maar ook patisserie en verfijnde koffiekoeken. Wie op Instagram zit, moet zeker eens gaan kijken op de pagina van de bakkerij om de creaties van het seizoen te bewonderen.

En wie in Oostende is, moet zeker eens gaan pilgerten naar de bakkerij. Het adres is Langestraat 60 Oostende, West-Vlaanderen, Belgium

Wij van het meester–leerling–traject bedanken Luc en Guillaume om hun tijd en kennis met ons te delen en wij verheugen ons op een hopelijk spoedig weerzien.

Meester-Leerling Traject: Een bedrijf stichten

Meester-Leerling Traject: Een bedrijf stichten

Boerenbrood met 100% desem

Boerenbrood met 100% desem