De basis voor een brood met topsmaak is koren met topsmaak. Op deze reis door België stelde ons Marc voor aan boeren die een passie hebben voor oude graansoorten kennis van hun vak.
Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!
All in In de ban van het brood
De basis voor een brood met topsmaak is koren met topsmaak. Op deze reis door België stelde ons Marc voor aan boeren die een passie hebben voor oude graansoorten kennis van hun vak.
In het middeleeuwen brouwde men bieren in de bakkerij, omdat hier al de gistbakteries aanwezig waren in de lucht. In 2020 kijken wij of wij ook in de brouwerij lekker brood bakken kunnen.
In deze editie van het meester-leerling-traject ondervroeg ik Marc en Lutgart over het stichten en het uitbaten van een eigen bakkerij.
Op maandag 13 januari begon het nieuwe jaar van het meester-leerling-traject met een bezoek in Oostende bij bakkerij Decock.
Dankzij de bemiddeling van Heidi mochten wij een hele namiddag doorbrengen met meester-bakker en eigenaar Luc David en zijn zoon Guillaume, die de bakkerij in 6e generatie sinds meer dan 165 jaar open houden. Decock heeft een klank als donderhaal in Oostende, en staat vooral voor zijn gekapte vloerpistolets gekend bij inheemse en toeristen.
Het nieuwe jaar is maar enkele uren laat, en het is tijd om op 2019 terug te kijken en plannen te maken voor 2020.
2019 was het jaar waarin mijn broodavondtuur begon. Ik mocht bij meesterbakker Marc van Eeckhout de kunst van brood bakken leren. Ik leerde Heidi en Anibal goed kennen en vormde met hun een team die fantastische broden bakken kan. Lutgart was een verrijking door haar eigenschap als goede ziel van het traject.
Marc had de idee om ons voor een workshop over honing-zout-desem in te schrijven. In een koffiepause in Marc‘s bakkerij toonde hij mij een oud boek, waarin de geschiedenis van de honing-zout-desem uitgelegd wordt. Het is een uitvinding van de Oostenrijkse anthroposoof en esotericus Rudolf Steiner.
Op 17 november was in heel België de Dag van de Ambacht. Ook Bakkerij Broodnodig deed mee en zette de vakkennis van de leerlingen en de smaak van goed brood in de kijker.
Op woensdag, 16 oktober zakten wij af naar Tollembeek aan de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Wij vonden er een wondermooie watermolen in een oud gebouw, de Heetveldemolen. Deze molen bestaat al sinds eeuwen aan deze rivier, maar 30 jaar geleden stopte de laatste molenaar ermee om er professioneel graan te malen. Nu wordt de molen van een kring van enthousiaste vrienden uitgebaat, die de molen herstellen en de oude ambacht terug nieuw leven inblazen.
Op 11 maart bezochten wij met BioForum Vlaanderen 2 bakkerijen in Duitsland en een molen in Nederland. Alle gebruikten uitsluitend biologische producten. Hier ons bericht van de bakkerij Schomaker