120353957_618711755462629_3058860124418871237_n.jpg

Hi.

Welkom op mijn blog. Ik blog over lekker en gezond brood bakken. Geniet van uw bezoek!

Meester-Leerling Traject: De laatste Hoogmis 1/2

Meester-Leerling Traject: De laatste Hoogmis 1/2

Eindelijk meester-bakker: Sven Kosack

Eindelijk meester-bakker: Sven Kosack

Na 18 maanden komt ons meester-leerling-traject tot een einde.

In Februari 2019 kwamen wij voor het eerst samen om de werking en de producten in een bakkerij te leren kennen, en om over de hygiëneverplichtingen te praten.

Ondertussen zijn wij geëvolueerd van kleine bak-enthousiasten naar heuse bakkers, die de traditie en de kennis van deze eeuwenoude ambacht naar de volgende generatie dragen kan.

Maar voordat meester Marc ons als volwaardige bakkers op onze eigene weg stuurde stelde hij ons een meester-proef voor: Bak brood zoals de bakkers van weleer. Van uw eigen, vers gemalen graan. Met oude graansoorten. Met zo weinig gist als mogelijk. En vooral: Met kennis, met vakmanschap en met oog op een topproduct.

Heidi, Anibal en ik vulden de opdracht ieder met zijn eigen handschrift in.

Heidi, die ondertussen haar eigen bakkerij Gusta opgericht heeft had zich op broden gestort die uitsluitend haar tarwedesem Gust verwerkten. Haar broden zijn ambachtelijk, maar door haar hoge routine uiterst mooi en regelmatig. Zij blinken uit van smaak en leveren door hun lange fermentatietijd een licht verteerbaar eten voor onze lichaam.

Anibal liet zijn Portugese ziel spreken en maakte voor ons een Portugees Broa, een brood wat door de toevoeging van haver en maïs een fenomenale smaak ontwikkelt. Met zijn levenslange beroepservaring in een bakkerij waren ook deze broden perfect gebakken.

Ik zelf heb ondertussen ook een kleine duizend broden gebakken en was nu klaar voor deze ultieme uitdaging. Ik had voor het ontbijt Koulouria gemaakt en voor de rest een roggebrood en een tarwedesembrood.

Wij degusteerden elkaars broden, en waren onder de indruk van het resultaat. Het brood had zo een rijke smaak en zo een voldoening gevende gevoel in uw mond dat wij maar met moeite konden stoppen.

Maar het moest wel, want wij moesten aan de slag. Maar daarvan blog ik de volgende keer.

Op zoek naar oude granen

Op zoek naar oude granen

Tarwepistolets met desem

Tarwepistolets met desem